Despre cearta

Mi s-a intamplat de multe ori sa fiu ranita, fie de cuvintele celor de langa mine, fie de faptele lor, fie de comportamentul lor fata de mine. Tuturor ni s-a intamplat, nu? Tuturor ni s-a intamplat, si nu numai o data, sa fim raniti, iar raspunsul nostru la durerea cauzata de obicei este plânsul, nervi, tipete, urlete, jigniri si, din nou, plâns. Hai sa fim fiinte rationale si sa discutam putin despre reactiile astea pe care le avem.

Acum go get a coffee or a tea pe care sa le savurezi cat citesti asta. Pana la urma e dimimeata nu?

In primul rand reacria noastra tinde sa fie cu atat mai urata cu cat suntem mai apropiati de persoana ce ne-a provocat durerea. Cumva e de inteles, fiind mai apropiat suferinta e mai mare, daca te-ar ofensa in vreun fel tanti Tanta de la colt, nici nu ai clipi. Dar fiind o persoana apropiată reactiile tale pot provoca aceasi durere pe care o simti si tu, de aceea e bine sa te controlezi, chiar si cand esti nervoasa.

Invita persoana respectiva, indiferent ca e apropiata sau nu, la o discutie calma si sincera, fara show-uri, fara sa auda si vecinii discutia si cu toate cărțile pe fata. Daca e o persoana apropiata plangi daca simti nevoia, explica modul in care te-a facut sa te simti, de ce te-a ranit facand/spunand acel lucru.

Cred cu tarie, si, crede-ti-ma, mi-a luat foarte mult sa invat asta, ca o discutie calma si sincera in care partile implicate isi deschid sufletul va avea un impact mult mai mare decat o discutie intre doi oameni nervosi, raniti si pusi pe cearta. Eu am fost in ambele tabere, si printre cei ce zbiara si se cearta, dar si printre cei ce discuta si isi deschid sufletul. Intotdeauna interlocutorul m-a inteles mai bine discutand, si de multe ori, in urma discuției, am realizat ca am exagerat sau am inteles gresit, prin urmare sufeream degeaba. Bonus nu mi-am pierdut niciodata prietenele in urma unor discutii ca la piata, lucrurile s-au rezolvat in final.

Uite ce intrebari sunt esential de pus atunci cand cineva te-a ranit.

1. De ce ai spus/facut asta?

2. Te-ai gandit cum am sa ma simt eu?

3. Ce te-a facut sa spui/sa faci asta?

4. Crezi ca am gresit si eu cu ceva de ai ajuns sa spui/sa faci asta? Cu ce?

5. Crezi ca as putea sa corectez aceste greseli?

Voi cum reactionati dragilor cand sunteti raniti?

Pupici cu sclipici,

Gabriela Adelina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s